نمایش

image

CBT

درمان شناختی رفتاری چیست؟
درمان شناختی رفتاری ( Cognitive Behavioral Therapy) یکی از روش های رایج و موثر درمانی است که بر این باور است که افکار ما بطور مستقیم بر احساسات و رفتارهای ما تاثیر می گذارد. به عبارت ساده تر، CBT به شما کمک می کند تا الگوهای فکری منفی و ناکارآمد را شناسایی کرده و آنها را با افکار مثبت تر و واقع بینانه تر جایگزین کنید.
درمان شناختی رفتاری با تاکید بر تغییرات مثبت در تفکر و رفتار، به افراد کمک می کند تا بطور موثر با مشکلات روانی خود مقابله کنند و زندگی بهتری داشته باشند. 

هدف اصلی CBT چیست؟

1. شناسایی افکار منفی: اولین قدم شناسایی افکار منفی و خودکار است که باعث ایجاد احساسات نامطلوب و رفتارهای ناسالم می شود. طبق مدل CBT ، افکار منفی و اشتباه می توانند احساسات و رفتارهای منفی را ایجاد کنند. برای مثال فرد ممکن است در یک موقعیت اجتماعی فکر کند " همه من را قضاوت می کنند" که منجر به اضطراب و اجتناب از موقعیت های اجتماعی می شود. 

2. چالش کشیدن افکار منفی: پس از شناسایی این افکار، درمانگر به شما کمک می کند تا صحت و واقع گرایی آنها را به چالش بکشید و شواهدی برای رد کردن آنها بیابید.

3. تغییر رفتار: با تغییر افکار منفی، رفتارهای شما نیز به تدریج تغییر خواهد کرد. CBT به شما می آموزد که چگونه مهارت های جدیدی مانند مدیریت استرس، حل مسئله و ارتباط موثر را بیاموزید. 

4. تغییر الگوهای منفی: هدف اصلی CBT تغییر الگوهای منفی تفکر و رفتار است که می توانند به مشکلات روانی منجر شوند. این الگوها اغلب خودکار و ناآگاهانه هستند و به صورت مداوم فرد را به مشکلات مختلف روانی سوق می دهند. 

                                                                                                                              

تکنیک های موجود در CBT :

1. شکستن الگوهای منفی فکری: درمانگر به فرد کمک می کند تا افکار منفی خود را از طریق بررسی واقعیت های پشت افکار یا پیدا کردن تفاسیر جایگزین برای آنها شناسایی و بازبینی کند.

2. مواجهه: فرد به تدریج با موقعیت ها یا محرک هایی که ایجاد ترس یا نگرانی کرده اند مواجهه می شود. این کار تدریجی و به همراه یک درمانگر متخصص در این زمینه انجام می شود. 

3. تمرینات رفتاری: درمانگر ممکن است از فرد بخواهد که تغییرات رفتاری خاصی ایجاد کند، مانند انجام کارهایی که به آنها علاقه دارد و به دلیل اهمالکاری به تعویق انداخته است و یا تمرین مهارت های اجتماعی برای برقراری ارتباط ، افزایش اعتماد به نفس و ....

4. حل مسئله : CBT به افراد کمک می کند که مهارت های حل مسئله برای مواجهه با مشکلاتشان را در روزمره ترویج داده و جایگزین رفتارهای آسیب رسان کنند.  

CBT برای چه مشکلاتی مفید است؟ 

1. افسردگی

2. اضطراب

3. اختلال وسواس فکری – عملی 

4. اختلال دو قطبی 

5. اختلالات خوردن

6. اختلال پس از سانحه PTSD

7. مشکلات خواب

8. فوبیا 

CBT چگونه به ما کمک می کند؟
شما و درمانگر بطور مشترک روی مشکلات شما کار خواهید کرد. همچنین درمانگر به شما کمک می کند افکار و احساسات خود را شناسایی کرده و الگوهای فکری و رفتاری ناسالم خود را بیابید و در راستای بهبود آن مهارت های جدیدی بیاموزید . در این بین ممکن است درمانگرتان به شما تکالیفی دهد که خارج از جلسات انجام دهید. 

CBT برای چه گروه سنی مناسب است؟

1. کودکان : از تکنیک هایی مانند نقاشی ، بازی درمانی شناختی رفتاری ، داستان گویی ، ساخت کلاژ و اجرای نمایش استفاده می شود تا مفاهیم به صورت ساده تر و جذاب تر به آنها منتقل شود. 
مشارکت والدین در درمان کودکان بسیار مهم است، زیرا والدین می توانند در اجرای تکنیک های CBT در خانه به کودک کمک کنند. 

2. نوجوانان و بزرگسالان : با استفاده از تکنیک هایی مانند شناسایی افکار منفی ، به چالش کشیدن افکار ، تمرین آرام سازی و حل مسئله به ایجاد تغییر در رفتار های آسیب رسان کمک می کند.   


درمانگران متخصص مهرک با ارائه خدمات مشاوره آنلاین و حضوری، آماده اند تا به شما در حل مشکلات و بهبود سلامت روانی تان کمک کنند.